Francouzka překonala předchozí světový rekord v lezení na laně tím, že dosáhla 2. patra Eiffelovy věže

Pamatujete si na cvičení volného lezení na laně v hodinách tělesné výchovy, pamatujete si, jak těžké to bylo? No, evidentně existují lidé, kteří tuto výzvu proměnili ve vášeň.

Nový světový rekord v lezení na laně Francouzky Anouk Garnier je ohromující. Paže normálního fitka křičí pálením kyseliny mléčné, jen to pozorují.

Zdolání 360 stop neboli 110 metrů za 18 minut jí umožnilo vyšplhat středem Eiffelovy věže do železného lůna jejího druhého patra.

Její pokus byl ve jménu získání peněz na výzkum a prevenci rakoviny poté, co byla nemoc diagnostikována její matce.

Předchozí světový rekord, uvádí Guardian , držel jihoafrický atlet Thomas Van Tonder, který vyšplhal asi 300 stop po laně zavěšeném mezi věžemi Soweto v Johannesburgu.

Garnierovo lezení vytlačilo ženský světový rekord ve šplhu na laně, který držela Ida Mathilde Steensgaard, a to ohromujícím 4,5násobkem.

„Splnil se mi sen. Je to kouzelné,“ řekl Garnier shromážděným médiím. „Jestli o jedné věci nikdy nepochyboval, pak to bylo, že to udělám. Nikdy jsem v to nepřestal věřit. O to větší je dnes spokojenost a radost, kterou z toho mám. Je to splněný bláznivý sen.“

Specialitou Garnier není lezení na laně samo o sobě, ale spíše překážkové výzvy. V roce 2022 vyhrála mistrovství světa v překážkovém běhu ve své věkové kategorii, ve stejném roce se rozhodla jít pro Steensgaardův rekord na 26 metrů, o kterém, jak popsala, myslela, že „nebyl tak vysoký“, když o něm poprvé slyšela.

Garnier ponese olympijskou pochodeň v květnu v Marseille před letními olympijskými hrami.